In de raadscommissie van 6 mei werden de Jaarstukken 2024 besproken. In de jaarstukken staat beschreven hoe het jaar voor de gemeente is verlopen. Uiteindelijk sloot de gemeente het jaar af met een positief financieel resultaat, hoewel dat ook kwam omdat een aantal zaken niet uitgevoerd konden worden. Onze nieuwe wethouder Lisa Edema legde uit dat door weersomstandigheden gepland onderhoud aan wegen in 2024 niet doorging, maar dat dit in 2025 al is ingelopen. 

GroenLinks noemde in de commissie als positief dat woningbouw in onze gemeente langzamerhand loskomt, met een groot aantal woningen dat opgeleverd gaat worden. We zien dat er mooie stappen zijn gezet op het gebied van duurzaamheid en bovendien merken we dat we als gemeente de participatiewet op eenn positieve manier uitvoeren. Veel is gericht op het verder helpen van de inwoner. Gaat alles dan perfect? Nee, maar er worden wel goede stapppen gezet. Op het gebied van jeugdzorg is nog veel te doen, maar we komen in ieder geval in een situatie dat we als gemeente meer grip hebben. 

GroenLinks had ook nog een aantal punten van zorg. We zijn heel blij met het programma Go YoFlo zodat jongeren kunnen gaan sporten. We horen echter ook geluiden dat ze lang niet overal naartoe kunnen. Het college gaf aan dat ze hard aan het werk zijn om meer aanbieders van sportvoorzieningen te betrekken.

We noemden ook onze bezorgdheid over de spanning tussen doorstroming op de woningmarkt en het levensloopbestendig maken van woningen. Aan de ene kant willen we graag dat mensen doorstromen naar een geschikte woning, maar we helpen mensen ook om hun woning aan te passen. Allebei is heel belangrijk, maar zorgt er ook voor dat mensen moeilijker een nieuwe woning kunnen vinden. GroenLinks vroeg daarom of het college aan de slag is met de mogelijkheid woningen te splitsen, zodat we van grote woningen kleinere kunnen maken. Wethouder Nijboer gaf aan daarmee bezig te zijn. 

Een ander punt van zorg voor GroenLinks is, hoe we in discussies beide kanten (en ook het midden) aan het woord laten. Bijvoorbeeld in discussies over pesticiden, de wolf of andere zaken. Het college gaf aan dat dit heel moeilijk is, maar dat men op een inspraakavond recent wel had geprobeerd mensen de ruimte te geven individueel in gesprek te gaan, zodat de drempel lager werd. 

Bezorgd is GroenLinks ook over het niet verlengen van de aanstelling van de aangestelde inclusie ambtenaar. Hoewel we in stukken lezen dat we ons bewust zijn van toegankelijkheid (een belangrijk onderdeel van inclusie), merken we dat op het gebied van emancipatie nog veel te doen is. Zo is het nog lang niet altijd makkelijk om in onze gemeente 'uit de kast te komen' en is er werk te doen op het gebied van bijvoorbeeld discriminatie. GroenLinks en andere partijen gaan nadenken hoe we dit vorm kunnen blijven geven.