Natuur is niet zijn enige hobby. Rik is ook voetbalscheidsrechter in het hogere amateurvoetbal. Daar is hij op zijn twaalfde mee begonnen. Samen met zijn familie keek Rik in 2004 naar het EK, en waar zijn vader en broertje de jongens in oranje fantastisch vonden, vond Rik de man in het zwarte shirtje wel interessant. Toch begon hij eerst met voetballen. “Dat leverde blessures op voor iedereen,” lacht Rik, dus ging hij al snel over naar scheidsrechteren. Dat lag hem toch een stuk meer.

Rik studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een grote passie voor dat vak. Hij is dan ook docent geschiedenis op de middelbare school. Allereerst was daarin de vakinhoud zijn focus, maar Rik kwam er al snel achter dat als je wilt dat leerlingen iets van je leren, je er niet komt met alleen maar vakkennis. “Dat is mijn drive geworden in het lesgeven, om te laten zien hoe leuk mijn vak kan zijn en om kinderen daarin mee te krijgen.” Tegelijkertijd is het ook belangrijk om een veilige klimaat te hebben in de klas. “Ik wil dat kinderen zich veilig voelen om zichzelf te zijn en dat ze zich durven uit te spreken.”

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en toch gelijk behandeld worden. Het is één van de redenen waarom Rik voor GroenLinks heeft gekozen. “De partij heeft hele duidelijke idealen op het gebied van gelijkwaardigheid. Dat is een principieel punt waar geen compromis op te sluiten is.” Hij is trots op dat de omgang met LHBTIQ+ in korte tijd is veranderd. In 2018 stelde GroenLinks voor het eerst vragen over Paarse Vrijdag en inmiddels hangt de gemeente op Paarse Vrijdag de regenboogvlag uit na een motie van Groenlinks die unaniem werd ondersteund in de gemeenteraad. Ook op het gebied van milieu heeft GroenLinks idealen die in lijn staan met die van hem.

Rik en Annemiek raakten actief in de politiek nadat ze naar deze gemeente verhuisde en zich aanmeldden als lid. Rik kwam al snel in de programmacommissie. Vanuit daar stroomde hij door naar plek vier op de kieslijst voor de periode 2018-2022. Hij kwam niet in de raad maar werd wel commissielid. Rik kijkt terug naar een leerzame periode. “Er gebeurt zoveel meer dan je denkt en wat je als burger niet door hebt, nu zit je er middenin.” Als jong iemand in de politiek merkt Rik dat het ongelooflijk veel werk is, maar hij doet het met plezier. Hij vindt het prettig om zijn idealen op deze manier te kunnen uitten en om daarin ook echt iets voor elkaar te krijgen.

Rik wil zich inzetten voor klimaat en milieu en voor mensen die hulp nodig hebben, maar niet voor zichzelf kunnen opkomen. De gemeente moet daarin pro-actiever zijn en meer initiatief nemen. “Deze gemeente gaat er teveel vanuit dat mensen wel in staat zijn hun vinger op te steken en te zeggen: help me.” Rik is van mening dat niet iedereen dit altijd kan. Soms zijn er teveel blokkades. Soms gebeuren dingen gewoon. “Zelfredzaamheid is mooi, maar als het niet lukt kun je beter iemand een stok aanrijken voor die valt, in plaats van een rolstoel geven nadat die is gevallen.”

De aankomende periode zal Rik in de commissie zijn ervaringen inzetten. De afgelopen vier jaar is er goed samengewerkt en ook voor aankomende periode is er een fractie met mensen met uiteenlopende ervaringen en die elkaar heel wat gunnen. “Onze resultaten zijn niet het succes van één persoon, maar van ons team.” En hij is overtuigd dat met dit team we nog veel meer verandering teweeg kunnen brengen.