De Holocaust begon niet in 1942 (toen de Wannsee-conferentie plaatsvond). De basis voor de Holocaust werd gelegd toen Adolf Hitler en zijn NSDAP in 1932 groot werden bij de verkiezingen. De basis werd gelegd bij het antisemitisme dat alom vertegenwoordigd was in de samenleving. De Holocaust begon bij haat tussen groepen.

Kamp Westerbork werd niet gesticht door de nazi's. Kamp Westerbork werd gesticht voor Joodse vluchtelingen die, nadat ze van vrijwel alles waren beroofd, niet gewenst waren op de Veluwe en daarom in Westerbork werden geplaatst. In de hele wereld werden Joodse vluchtelingen geweigerd - totdat ze uiteindelijk ten prooi vielen aan de onmenselijkheid van de nazi's.

De nazi's slachtofferden niet alleen de Joden, maar ook alle andere groepen die buiten hun 'samenleving' stonden: Roma, Sinti, homoseksuelen, gehandicapten en Slavische volkeren. De nazi's pleegden massamoord op iedereen die buiten hun ideaal stond.

En de Tweede Wereldoorlog vond ook plaats in alle andere continenten en had en heeft verstrekkende gevolgen. Voor Indonesië, dat onafhankelijk werd maar daar nog jaren voor moest strijden. Voor de Nederlandse soldaten die daar naar toe werden gestuurd. Voor de Molukkers, die in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog niet meer veilig waren als vervolgde minderheid.

Op 4 mei herdenken we alle doden uit de Tweede Wereldoorlog, en alle doden in oorlogen daarna waarbij Nederland betrokken was. Om 20.00u zijn we 2 minuten stil. Maar het werk begint daarna pas, om een eind te maken aan uitsluiting, discriminatie, racisme, superioriteitsdenken en haat, die altijd de oorzaak zijn van oorlogen en geweld.

Op 5 mei vieren we onze vrijheid, maar die mogen we nooit vanzelfsprekend laten zijn. Zeker niet, omdat een groot deel van de wereld tot op de dag van vandaag in onvrijheid leeft.

Op 4 mei om 20.00u zijn we 2 minuten stil.