Voor het klimaat is het één voor twaalf. Daar moeten we aan werken en onze inwoners in meenemen. We doen dit door kleine windmolens toe te staan, inwoners te helpen bij verduurzaming en door bouwregels op te stellen die duurzaamheid bevorderen. Bij het bouwen van zonneparken moeten we nauwkeurig kijken naar de inpassing en naar de locatie. Daarnaast moeten we blijven kijken naar nieuwe ontwikkelingen. Investeren in de biobased-economy is daarom belangrijk, net als het behoud van het Biosintrum.
De gemeente werkt samen met lokale partners, zoals de energiecoörporatie of lokale postcoderozen en andere initiatieven. Heel belangrijk is isolatie. De inspanningen van de gemeente zijn nog te veel gericht op huizenbezitters. Voor inwoners is verduurzaming (waaronder isolatie) een grote kostenpost, maar het kan wel geld besparen en veel CO2-winst opleveren. Als gemeente moeten we onderzoeken hoe we hieraan kunnen bijdragen, in samenwerking met onder andere WoonFriesland en Actium. De inwoners die in slecht geïsoleerde huizen wonen hebben vaak weinig financiële draagkracht. Door hen te helpen bij isolatie, neemt hun financiële armslag toe en neemt de CO2 uitstoot af. We willen ondernemers stimuleren om te verduurzamen. Dat doen we door ook duurzaamheidsleningen aan hen te verstrekken en te onderzoeken of we dit ook voor ondernemers toegankelijk kunnen maken.
We stimuleren ook het plaatsen van fietsenstallingen en laadpalen, zowel bij bedrijven als in winkelstraten en bij gemeentegebouwen. Daarbij werken we samen met lokale partners, zoals de energiecoöperatie en lokale initiatieven. Het is bekend dat we door klimaatverandering steeds extremer weer krijgen. Hoewel we klimaatverandering willen voorkomen, moeten we ook anticiperen. Daarom wil GroenLinks investeren in klimaatbestendige woonwijken en rioleringen en wateropvang. Daarnaast willen we meer groen in de wijken, omdat daardoor water opgevangen kan worden en dit voor verkoeling zorgt bij hitte. Water kunnen we beter bergen dan afvoeren.