Woensdag 15 april organiseerde onze afdeling een goed bezochte informatie en discussie avond over basisinkomen. 

verslag avond van GroenLinks Ooststellingwerf op 15 april 2015

 Het onderwerp basisinkomen werd belicht door de dames Petra Vlutters en Annet Bakker van de werkgroep basisinkomen Fryslan.

Zij kwamen i.p.v. Jan Atze Nicolai, die door de VPRO was uitgenodigd voor haar internetprogramma Tegenlicht. Dit geeft meteen al aan, dat het basisinkomen een onderwerp is, dat landelijk in de schijnwerpers staat. Internationaal wordt er met tussenpozen al wel meer dan 60 jaar over gedebatteerd en ook zijn er wel pilots gehouden, die nagenoeg allemaal heel positief uitpakken. Toch is het nog steeds niet algemeen ingevoerd, waarschijnlijk omdat invoering een totaal andere organisatie van de financiële structtur van onze maatschappij vergt.

Nederland is wel een land, waar heel veel sociale voorzieningen zijn getroffen voor mensen, die aan de arme kant van onze maatschappij zitten, maar de laatste 20 jaar zijn deze verworvenheden steeds meer afgebroken. We hebben zo veel subsidies en regelingen en controles daarop, dat we erin omkomen; het begint mensen tegen te werken in plaats van te steunen: tandenborstels tellen, verplicht solliciteren, ook al zijn er geen betaalde banen, want deze zijn door de crises en automatisering verdwenen of vervangen door vrijwilligerswerk.

 De waardering van de maatschappij voor mensen met ofzonder een betaalde baan loopt steeds verder uiteen. Degenen die geen baan hebben raken steeds meer in geldzorgen, voelen zich daardoor waardeloos, zien geen uitweg meer en worden initiatiefloos. De overheid zorgt wel dat ze niet van honger omkomen, maar betuttelen hen ook. Een klein tijdelijk baantje geeft een hoop rompslomp en problemen met op tijd weer een uitkering krijgen, waardoor mensen besluiten om maar niet zulk werk te gaan doen. De mensen kosten de maatschappij dus geld, zonder dat ze perspectief krijgen en iets opleveren.

Het basisinkomen beoogt iedereen een basisbedrag toe te kennen, waarvan men sober kan leven, zonder enige voorwaarde waaraan men moet voldoen. Ieder is dus vrij om naar eigen inzicht al of niet te zorgen voor meer geld (eventueel op termijn). Alle huur-, kinder,- zorg-, en andere subsidies vervallen en er hoeft niet gecontroleerd te worden: een hoop minder overhead kosten.

Uit de pilots blijkt, dat het overgrote deel van de mensen gemotiveerd aan de slag gaat: eigen bedrijfje, mantelzorgen, studeren, vrijwilligerswerk. Mensen voelen minder stress en zijn daardoor gezonder en tevredener en ze worden meer gewaardeerd. Als men een onvoorwaardelijk basisinkomen heeft, durft men ook extra verdiend geld weer uit te geven: de basisbehoeften zijn immers gedekt! Ieder kan weer participeren in de maatschappij. De investering van het geld voor het basisinkomen levert dus op: minder ongelijkheid, minder zorgen, meer gezondheid, meer tevredenheid, een betere maatschappij. Ook bleek, dat basisinkomen minder geld kost dan bijstand en andere uitkeringen.

Hoewel op deze interactieve avond aanvankelijk een aantal mensen best sceptisch over of duidelijk tegen een basisinkomen waren, bleek aan het eind  eigenlijk iedereen wel overtuigd, dat het basisinkomen een goed principe is. Over de uitvoering  op grote schaal kan men nog van gedachten verschillen, maar het is aan de politiek om dat te beslissen. Er zijn vele mogelijkheden om het benodigde geld te incasseren: meer belasting op  machines en winst en vermogen; minder op arbeid, waardoor er weer meer banen zullen ontstaan.

Ergens zal een begin gemaakt moeten worden. Wie durft?  Wie gaat de uitdaging aan?

De werkgroep basisinkomen heeft een MIENSKIP MANIFEST opgesteld voor een pilot basisinkomen en vraagt ieder dit te onderschrijven op :  www.basisinkomenfryslan.nl

 

LOESJE:basisinkomen:

 werken voor je geld is uit

vanaf nu werkt iedereen voor de samenleving