In de raadscommissie van 6 mei werd de zogenaamde 'woonzorgvisie' besproken. Volgens Henk Vos stonden er een aantal mooie zaken in die visie. Hij noemde bijvoorbeeld: ‘Je zorgt – met elkaar – voor de oudere versie van jezelf.'
Henk: "Dat is zo: we zitten hier als raad niet voor onszelf, maar het is goed om te bedenken dat (bijna) iedereen in dat stadium van zijn of haar leven terecht komt."
In de woonzorgvisie gaat het onder andere over het clusteren van woningen. Clustering is van belang voor samenhang, juist door de ontmoetingsmogelijkheden en onderlinge zorg: het omkijken naar… Daar zijn ook dagelijks toegankelijke en laagdrempelige locaties voor nodig. Dorps- en wijkhuizen dus, aantrekkelijk voor jong en oud. Elke dag open voor een bakje en een praatje. In de bestaande dorpshuizen is zoiets te realiseren: ‘gooi de deuren open’ staat er terecht geschreven... Helemaal eens! In de grotere plaatsen, zeker in Oosterwolde, ontbreekt dit. Voor GroenLinks nog een duidelijk signaal voor de noodzaak en het bestaansrecht voor een dorpshuis+ zoals de door ons gewenste Nieuwe Miente.
Volgens Henk kwamen er in de woonstijlen analyse wat vreemde dingen naar voren. Ten eerste loopt de beschrijving vijf jaar achter. ‘Kwetsbare ouderen’ van 1925 tot 40 zijn volgens deze beschrijving minimaal 80, maar nu inmiddels 85. Dit is dus een zeer kleine groep aan het worden, terwijl 80+ers uit de andere categorieën blijkbaar niet kwetsbaar zijn of zijn geworden.
Nadeel van deze te oude categorisering is dat er nu ook geen rekening is gehouden met de ‘nieuwe’ ouderen. De huidige en zeker de toekomstige 70 of 80 plusser is actiever, vaak gezonder, digitaal vaardiger, en misschien ook individualistischer dan de generatie ervoor. En dus: andere wensen en andere mogelijkheden.
Belangrijk voor de woonzorg is de doorstroom: mensen die in te grote huizen wonen, huur of koop, moeten ‘verleid’ worden om naar een kleinere woning te verhuizen. Zeker in de huursector wonen veel mensen, vaak alleen, in gezinshuizen. Die moeten zicht krijgen op aantrekkelijke kleinere, en dan meteen geclusterde woningen zoals bedoelt in deze, en onze eigen, woonvisie.
Bewegen, wordt ook door Actium genoemd, is zeer belangrijk. Bewegen en blijven bewegen. GroenLinks is zeker niet tegen levensloopbestendige woningen, maar, maak het je niet te gemakkelijk als je ouder wordt. Als je jarenlang geen trap loopt, of over drempels stapt, blijkt soms dat je dat na tien jaar niet meer goed kan. Dan moet je op je 75e naar de fysiotherapeut om dat weer te leren…
Bewegen buiten is nog beter: we moeten het aantrekkelijk, en gemakkelijk maken om een stuk te lopen. Dichtbij huis het groen in, een bankje hier en daar, schuilplekken. In het antwoord op deze reactie van Acium wordt gesteld dat ‘dit niet een directe connectie met wonen’ heeft.
Daar is GroenLinks het niet helemaal mee eens: Hoe gezonder iemand is, hoe minder snel hij een aangepaste woning nodig heeft. En uiteraard: meer levensgeluk, minder zorg, minder kosten…
Henk noemde ook een andere belangrijke quote uit het stuk: 'Ook Aandachtsgroepen zijn op de eerste plaats volwaardig inwoners van de gemeente.’
Henk: 'Er wordt vaak niet goed over nagedacht dat mensen die om wat voor reden weer terugkeren in de alledaagse maatschappij ook willen, en moeten wonen om weer mee te doen. Juist dat zorgt op den duur voor een goede samenhang in de gemeenschap. Eentje waarin iedereen meetelt, en meedoet. Fijn dat dit zo’n grote rol speelt in deze visie.'