Het is duidelijk: we willen er in onze gemeente graag meer woningen bij. Een oplossing zou flexwoningen kunnen zijn. Flexwoningen blijven korter staan dan gewone woningen, tussen de 5 en de 30 jaar. Wethouder Nijboer wilde graag weten hoe de Raad kijkt naar flexwoningen en welke voorwaarden daaraan gesteld moeten worden.
‘Je wilt flexwoningen als er een project is in de buurt, maar mensen kunnen er nog niet in of moeten tijdelijk hun huis uit, of voor doelgroepen die ergens logischerwijs maar tijdelijk wonen,’ vond ons raadslid Lisa Edema.
GroenLinks vindt het prima als flexwoningen op bijvoorbeeld braakliggend terrein komen of op gemeentegrond. We zien flexwoningen liever niet op landbouwgrond, want we nemen liever niet te veel grond weg bij de agrarische sector om woningen tijdelijk te bouwen. Voor kwetsbare doelgroepen moeten we kiezen voor goede locaties. We zien flexwoningen liever niet aan de rand van dorpen: daar zien we liever duurzame bouw die voor langere tijjd kan blijven staan.
We zien flexwoningen als een goede oplossing voor dak- en thuislozen maar ook voor mensen die in tijdelijke nood verkeren. Als mensen bijvoorbeeld scheiden, vinden we het belangrijk dat beide ouders in de buurt kunnen blijven wonen. Ook statushouders en ouderen zouden wat ons betreft gebruik kunnen maken van een flexwoning.
GroenLinks ziet liever geen flexwoningen voor seizoensarbeiders, want die verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven. Eventueel kan dit wel bedrijfsgebonden, maar dan wel met toezicht op de veiligheid.
GroenLinks is dus positief over het plaatsen van flexwoningen, als de gemeente daarvoor geschikte plekken kan vinden.